Filozofia „zero waste” bywa inspirująca…
Przepis powstał w wyniku akcji „ratunku, nie mam nic na obiad, a umieram z głodu!”
Marcin, dzięki!
Będzie pysznie, zdrowo i przyjaźnie dla poziomu cukru, spójrzcie sami:
Makaron z ciecierzycy z sosem pomidorowym i boczkiem
Porcja dla 2 osób
Składniki:
Mały kawałek chudego boczku (obojętnie, wędzony czy surowy) u mnie ok. 50 g
Cebula 1 średnia
Czosnek 2 ząbki
Sambal olelek lub Harissa w słoiku – zależnie od preferowanej ostrości 1-2 łyżeczki
Marchew 1 średnia
Papryczka chilli 1 szt.
Pomidory w zalewie 1 puszka
Oliwki zielone 10-15 szt.
Makaron świderki z ciecierzycy np. Tiradell z Lidla – w zależności od zapotrzebowania – po ugotowaniu nie wyczujecie, że jest z ciecierzycy! Smakuje jak zwykły, a ma dużo mniej węglowodanów (około połowę mniej) i ma niższy indeks glikemiczny, a co za tym idzie całe danie ma mniejszy ładunek glikemiczny
Masło klarowane ok. 1 łyżka
Sól, pieprz, przyprawy: bazylia, tymianek, oregano, papryka słodka mielona, suszone pomidory – zioła bardziej we włoskim stylu
Opcjonalnie: ser grana padano lub parmezan do posypania przed podaniem
Wykonanie:
Boczek i cebulkę kroimy drobno i wraz z posiekanym jednym ząbkiem czosnku przesmażamy na łyżce masła klarowanego. Papryczkę chilli kroimy drobno i dorzucamy na patelnię. Marchew kroimy w małe słupki, dorzucamy na patelnię do boczku i cebulki. Przesmażamy chwilę, kilka minut, żeby marchew pozostała lekko chrupiąca. Oliwki przekrawamy na pół. Na patelnię dodajemy pomidory w kawałkach z zalewą i oliwki. Dodajemy zioła, sól, pieprz, sambal olelek lub harissę do smaku. Dodajemy drugi posiekany ząbek czosnku. Przesmażamy jeszcze parę minut, aż pomidory się lekko rozpadną, część wody odparuje i sos lekko zgęstnieje.
Makaron z ciecierzycy gotujemy al dente, polewamy sosem i możemy posypać lekko drobno startym parmezanem lub grana padano, ale bez tego też będzie smakowicie i mniej kalorycznie😊
Danie ma niski indeks glikemiczny, jest sycące, a także proste i szybkie w wykonaniu.
Wartości odżywcze samego sosu wyliczone w aplikacji VitaScale:
Dla porcji 100g
Kcal 60,0
Tłuszcz 4,11 g
Węglowodany 4,25g
Białko 2,22g
Wartości odżywcze dla makaronu podane na opakowaniu.
Smacznego!