Soczewica czarna beluga z porem i papryczką chilli
Świetny dodatek do ryby lub mięsa na obiad, ja też często zjadam tak po prostu, bez dodatków.
Soczewica beluga w wyglądzie podobna do kawioru, zawiera wiele cennych składników odżywczych takich jak potas, magnez, żelazo, cynk a także witamin z grupy B. Ma niski indeks glikemiczny, jest bogatym źródłem białka i błonnika pokarmowego. Ze względu na swój ciekawy wygląd, świetnie się sprawdza również jako dodatek do sałatek i zup.
Składniki (porcja dla 2-3 osób)
Soczewica czarna beluga (ok.170 g)
1 średni por (ok.170 g)
1 średnia cebula (biała lub czerwona)
1 ostra papryczka
Łyżka masła klarowanego
Opcjonalnie: suszone pomidory z zalewy
Sól, pieprz
Wartości odżywcze wg VitaScale w 100g
Wartość energetyczna 179,8 kcal
Tłuszcz 5,52 g
Węglowodany 16 g
Białko 11,87 g
Wykonanie:
Soczewicę czarną beluga opłukać na sitku, do gotującej się wody wsypujemy soczewicę w proporcji 1:2. Gotujemy do stanu al dente (ok. 15-20 min. trzeba sprawdzać, żeby nie rozgotować) na małym ogniu. Pod koniec gotowania posolić.
Cebulę pokroić w dość drobną kostkę, por i papryczkę w półplasterki. Smażyć na maśle klarowanym w kolejności: cebula z papryczką, po ok. minucie dodać por. Całość posolić, przesmażyć aż por zmięknie. Dodać do pora soczewicę, chwilę przesmażyć na małym ogniu, dodać pieprz i sól do smaku.
To ciekawe wizualnie połączenie czarnej soczewicy, czerwieni papryczki i zielonego pora, a przy tym ma niski indeks glikemiczny. Polecam!