Pasta z suszonych pomidorów

Pasta z suszonych pomidorów

Składniki:

Słoiczek suszonych pomidorów w zalewie

Garść słonecznika łuskanego niesolonego

2-3 ząbki czosnku

Sól, pieprz

Suszone pomidory wyciągamy z zalewy, ale jej nie wylewamy, bo będzie potrzebna do pasty. Kroimy je na mniejsze kawałki, żeby łatwiej się blendowały. Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż się lekko przyrumieni. Czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do wyższego naczynia, dolewamy trochę oleju z pomidorów i blendujemy do uzyskania pasty, nie musi być bardzo mocno zbledowane. Jeśli pasta wydaje się zbyt sucha, dolewamy oleju z pomidorów. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Świetnie smakuje z pieczywem 😊

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *