Pieczone warzywa
Znakomite zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do mięsa, ryby itp.
Proste w wykonaniu, szybkie i smaczne a przy tym zdrowe!
Można piec w ten sposób np. korzeń pietruszki, korzeń selera, bataty.
Warzywa obieramy i surowe kroimy w słupki lub łódeczki, kształt dowolny.
Wrzucamy wszystkie do miski, polewamy oliwą lub olejem, posypujemy ulubionymi ziołami lub np. ostrą papryką mieloną. Można lekko posolić.
Mieszamy, żeby oliwa z przyprawami pokryła warzywa. Na blaszce układamy papier do pieczenia. Przygotowane warzywa wysypujemy na blaszkę. Pieczemy na średniej półce, grzanie góra dół, w temperaturze ok. 180 st. C. Pod koniec można włączyć górną grzałkę lub termoobieg w piekarniku, żeby lekko zrumienić warzywa. Pieczemy ok. 30 min, w zależności od wielkości kawałków, ale warto co jakiś czas sprawdzić, czy się za mocno nie przypiekają.
Pyszne zarówno same, jak i z dipami, np. czosnkowym.
Smacznego!